DEFENDO
reális önvédelem

Molnár Enikő

Bemutatkozás

Talán nem is érdekes, ki vagyok, vagy mit csináltam életemben. Az az érdekes, hogy egy átlagos nő átlagos adottságokkal miért lesz defendo oktató. A válasz egyszerű: mert igaz. A legtöbb helyen azt hallom és látom, hogy szuperhős lesz belőlem, ha eleget gyakorlok, hogy félelmet nem ismerve, állandó éberséggel járok majd az utcán, és a tekintetemmel elbánok bármilyen ismert és ismeretlen ellenséggel. Szomorú hírem van: ez nem a valóság.

Már „rutinos versenyzőnek” számítottam, amikor egy szemináriumon egy technika végrehajtása közben elhangzott a mondat:
„- Én ebben a helyzetben nem tenném rád a pénzemet.”
- Miiii? Valamit elrontottam?
- Nem…egyszerűen a világ, a fizika, a valóság így működik: a kisebb, a gyengébb, a nő szinte lényeges hátránnyal indul a nagyobb, erősebb férfi támadásával szemben.”

Ez a rendszer ki meri mondani, hogy minden esélyem megvan arra, hogy veszítsek egy küzdelemben…akár az életemet. Ugyan ki akar fizetni azért, hogy olyat tanuljon, gyakoroljon évekig, ami nem is biztos, hogy megmenti, ha baj van? Az, aki valóban meg akar menekülni, aki valódi problémákkal akar szembesülni.

„- Akkor mégis mit tehetnék? Talán adjam fel?
- Ha ott akarsz maradni, igen. Ha haza akarsz menni, minden pillanatban teljes elszántsággal kell a megfelelő dolgokat megtenned rendíthetetlen hittel és kitartással. De garantálni nem tudok neked semmit, neked kell megtenned mindent, amit tudsz.”

Garantálni én sem tudok neked semmit – aki ilyet ígér, abban rúgj bele egy nagyot, és gyorsan menj onnan -, de úgy szeretnék edzés végén a tükörbe nézni, hogy tudom, őszinte voltam hozzád, az utcára készítettelek fel és csak olyan dolgokat kaptál tőlem, ami növeli az esélyeidet, hogy épségben hazajuss.
 

Aktuális

Edzések

Város Képzés Időpont Helyszín
Budapest, Dunakesziprivátrugalmasrugalmas

Elérhetőségek

Város: -

E-mail: molnar.enikodefendo.hu