DEFENDO
reális önvédelem

Miért a Defendo?

Bizonytalan vagy? Eloszlatjuk kételyeid:

- IGEN, meg tudod tanulni a technikákat!
- IGEN, bírni fogod a fizikikailag!
- IGEN, attól, hogy nő vagy részt vehetsz az edzéseken (SŐT!)
- IGEN, el fogsz fáradni!
- IGEN, elméleti tudást is szerzel!
- IGEN, várni fogod a következő edzést! :)

  
A Defendo rendszer jellemzői: 

   - Legfőbb jellemzője a realitás. Nincsenek benne látványos, de stresszhelyzetben használhatatlan technikák.

   - Viszonylag kis számú technikai bázis sulykolása

   - Az alap Thai/Kick Box és birkózó technikák alkotják a gyakorlás gerincét

   - Rúgásokat csak derékvonal alá gyakoroltat

   - Gyakorlatias oktatás (jellemző a változó terepen és helyzetekben való gyakorlás [pl. korlátozott látásviszonyok és mozgásszabadság] 

   - Ösztönös mozdulatokra épülő technikák (sok stílus rákényszerít a gyakorlókra egy adott mozgásformát, de stressz alatt ezek jellemzően nem fognak működni)

   - Stresszhelyzetek kezelésének tanítása és a stresszhelyzetben való gyakorlás (a közhiedelemmel ellentétben önvédelmi szempontból a szabályok közé szorított versenyek nem szolgálják annyira a stressz alatt történő gyakorlást, mint valós helyzetek szimulálása)

   - A stresszhelyzethez való alkalmazkodás miatt technikái kívülről nem tűnnek kifinomultnak. Így inkább hasonlítanak kívülről az szabadfogású birkózáshoz, mint a Ju Jitsu vagy az Aikido aprólékosan kidolgozott technikáihoz. Ennek oka az, hogy stresszhelyzet alatt kialakul a csőlátás, csőhallás, az emberek többsége elveszti a finom motoros képességeit, így nem lesz képes aprólékos, finom ujj- és csuklómozdulatokra. Az utcán sokszor nem működnek a csak ideális és nyugodt körülmények között, finom motoros mozgásokra épülő, jól begyakorolt technikák.

   - Egyedi földharc stratégia (Nem a domináns pozícióra való törekvés, hanem a minél hamarabbi felállás lehetőségének kialakítása: egy utcai támadásnál ugyanis semmi sem garantálja, hogy nincs társa annak a bűnözőnek, akivel a földön "hempergünk", az esetleges késes támadásokról már nem is beszélve.)

   - Nem épít kizárólag fájdalomra épülő technikákra, amik nem kellően hatékonyak bedrogozott vagy ittas személyek ellen (realitás)

   - Figyelembe veszi a hatályos jogszabályokat az oktatás során (sokan elkövetik azt a hibát, hogy reális önvédelemként hirdetnek pl. más terepen igen hatékony hideg-fegyveres technikákat. A reális önvédelem azonban nem arról szól elsősorban, hogy hányféleképpen tudod kivéreztetni vagy megnyomorítani az ellenfeledet, hanem arról is – többek között –, hogy utána egy esetleges hatósági vizsgálaton az alkalmazott technika jogossága védhető legyen)

   - Defendo Blue néven létezik rendvédelmi képzés is, ahol rendőröknek való taktikai és technikai elemek vannak előtérben, amelynek az oktatása Magyarországon elősegítené a jogszerű és szakszerű intézkedések számának növelését és csökkentené az akár tragikus kimenetelű, rendőröket ért támadások lehetőségét. A Krav Magával szemben nagyobb hangsúlyt fektet az ellenfél lefogására, harcképtelenné tételére (itt érhető tetten a rendvédelmi múlt), valamint a magyar jogrendhez jobban igazított, mint izraeli ága, ahol nem számít, hogy az intézkedés alá vont személy az intézkedés során megsérül. A képzés átöleli a pusztakezes és kontroll/rögzítési technikákat, a helyes eszközhasználatot, a tanulók taktikai és mentális oktatását, mindezt változó körülmények között, distressz alatt, hogy az utcán történő szolgálat teljesítés során mind kevesebb meglepő helyzettel kerüljenek szembe.


 A Defendo technikái visszanyúlnak egészen az ókori időkig, ahol a birkózás nem a mai keretek között folyt, hanem szabályok nélkül, a puszta túlélésért. Az életért folytatott harcban minden egyes korlátozó szabály a túlélés lehetőségét veszélyezteti az utcán. A jogi keretek adta lehetőségek ugyan bővültek civil területen – jogos védelem –, azonban rendvédelmi területen rengeteg korlátozó tényezővel kell szembenéznünk, amelyek azonban nem kötik a bűnelkövetőket. Röviden, a bűnöző, akit semmilyen szabály nem köt, illetve az együttélés demokratikus szabályaira fittyet hány, eleve előnnyel indul a jogi keretek köré szorított rendőri erőkkel szemben. A Defendo ilyen ellenséges környezetben mérettetett meg, közel 90 éves múltra tekint vissza, a gyökerei pedig még régebbre nyúlnak vissza.

 

   A pusztítás és rombolás nyelve globális, a középkori Európában virágoztak a kézitusa és közelharc mind pusztakezes, mind hideg fegyveres változatai. Azok a technikák, amelyek alkalmatlanok voltak a túlélésre, egyszerűen eltűntek, hiszen a gyakorlójuk sem érte meg a másnapot. A túlélés nem sport, nem művészet, de főleg nem harcművészet. A túléléshez egyszerű, ösztönös és gyorsan tanulható technikák kellenek, azt is figyelembe véve, hogy milyen jogi keretek adottak az országban. A Defendo ebben nyújt újat, hiszen technikái “kamerabarát” technikák, azt külső szemlélő egyáltalán nem érezheti durvának vagy szélsőségesnek, mindezekkel együtt tökéletesen betöltik szerepüket.